Κυριακή (εκλογών) κοντή γιορτή.Θα βρούμε θάρρος για αλλαγή;

12 Δεκ.

 

 

Βρίσκομαι στο Ασκληπιείο Βούλας για να παραλάβω απαντήσεις εξετάσεων και το μάτι μου πέφτει κατά την αναμονή σε ένα σημείωμα που γράφει «Το Ε.Σ.Υ σας ανήκει. Βοηθήστε μας να το βελτιώσουμε. Παρακαλούμε συμπληρώστε το δελτίο ικανοποίησης ασθενών». Μέχρι εδώ, όλα καλά. Το διαβάζεις και λες Μπράβο τους! Αυτό θα πει διάθεση για βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών! Αυτό χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά, είτε διευθύνουμε μια επιχείρηση που εξυπηρετεί καταναλωτικό κοινό είτε δουλεύουμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή άλλη κρατική υπηρεσία. Όλα αυτά σε πρώτο επίπεδο. Γιατί, παρατηρώντας λίγο καλύτερα εκείνη την ωραία διαφανή κάλπη με τη σχισμή έτοιμη να υποδεχθεί έντυπα ικανοποίησης (ή μη) ασθενών, βλέπεις ότι ούτε  κενά δελτία έχει στο ραφάκι της ούτε συμπληρωμένα στο εσωτερικό της, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι γεμάτο σκόνη και φιλοξενεί ένα ξεραμένο φύλλο δέντρου(πώς βρέθηκε εκεί αφού δεν χωράει απ’ την σχισμή; Ανεξήγητο.)!

Αυτή η ολιγόλεπτη (πώς κι έτσι;) αναμονή, γέμισε από σκέψεις για το πόσο ειλικρινείς είμαστε τελικά όταν λέμε ότι θέλουμε να κριθούμε, να ακούσουμε ενδεχόμενα ελαττώματά μας ή λάθη στην δουλειά μας και πόσο θαρραλέοι όταν πρέπει να διεκδικήσουμε καλύτερη αντιμετώπιση ως πολίτες, ασθενείς, καταναλωτές. Είναι περιττό να πω βέβαια ότι δεν εξεπλάγην ούτε από την απουσία δελτίων έτοιμων για συμπλήρωση, ούτε όμως και από το γεγονός ότι κανείς εκ των ασθενών ή όσων πολιτών εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο δεν είχε εκφράσει την άποψή του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όταν υπήρχαν εκεί δελτία. Νομίζω ότι είμαστε συνηθισμένοι στην προφορική διαμαρτυρία προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε εύκολο μέσο (facebook, twitter, συζήτηση στην ουρά σε μια δημόσια υπηρεσία), αλλά μαζευόμαστε στο καβούκι μας όταν πρόκειται να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας πιο ανοιχτά και αποφασιστικά. Δεν θα συμπληρώναμε επώνυμα ένα τέτοιο έντυπο και κυρίως, δεν θα τολμούσαμε να ψηφίσουμε έτσι που να δηλώνει ξεκάθαρα την απόρριψη του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μας (ειδικά) τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, έχουμε αυτό που μας αξίζει τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία όσο και σχετικά με την γενικότερη διακυβέρνηση από αυτούς που –μην ξεχνιόμαστε- εμείς οι ίδιοι (ή μάλλον κάποιοι από εμάς, δεν συγκαταλέγομαι σε αυτούς) έχουμε επιλέξει. Μια εμφανής υποκρισία και των δύο πλευρών έχει πια κυριαρχήσει. Εκείνοι υποκρίνονται ότι μπορούν να δεχτούν την κριτική ή την ετυμηγορία του κόσμου(βάζοντας δελτία παραπόνων για την βελτίωση των υπηρεσιών τους!) και εμείς (βάζω όλους μας, ανεξάρτητα από το αν ψηφίσαμε ή όχι τους απαράδεκτους τύπους που κυβερνούν),παριστάνουμε τους θυμωμένους και συνειδητοποιημένους πλέον και ρίχνουμε στις άλλες κάλπες -αυτές των εκλογών-  το χαρτάκι με την γνωστή την ίδια συνταγή, λες και υπάρχει περίπτωση να βγει άλλο φαγητό αυτή την φορά!Μου λένε κάποιοι ότι θα στηρίξουν ξανά Σαμαρά. Είναι να μην τρελαίνεσαι; Φτιάχνει δηλαδή ο Έλληνας πάλι πρασόρυζο και περιμένει ότι αυτή την φορά θα του βγει κοτόπουλο με πατάτες! Ψηφίζει πάλι Σαμαρά και νομίζει ότι δεν θα …φάει πάλι μνημόνιο!Υπάρχει ελπίδα γι’ αυτό τον λαό; Λυπάμαι αλλά το βλέπω δύσκολο. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια. Θα δούμε. Κυριακή (εκλογών) κοντή γιορτή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: